Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) се извиниха днес за удар в Южен Ливан, при който загинаха трима ливански войници, предаде БTA, позовавайки се на "Асошиейтед прес".

Израелската армия заяви, че вчера е нанесла удар по камион, който е навлязъл в район, където преди това са атакували камион на „Хизбула“, превозващ пускова установка и ракети.

Израелските военните посочиха, че войниците не са знаели, че вторият камион е принадлежал на ливанската армия. ЦАХАЛ заяви, че „не действа срещу ливанската армия и се извинява за тези нежелани последици“.

Ливанската армия е уважавана институция в страната, но тя не е достатъчно силна, за да наложи волята си на „Хизбула“ или да защити Ливан от израелската инвазия. Армията до голяма степен остана настрана, докато Израел и „Хизбула“ си разменяха удари през последната година.

Израелските сили нахлуха в Южен Ливан в началото на месеца и оперират в тясна ивица по границата. Израел нанася въздушни удари по обширни райони на страната, вземайки на прицел обекти, които според еврейската държава са на „Хизбула“.

Въоръжената групировка е изстреляла хиляди ракети, снаряди и дронове към Израел от 8 октомври миналата година насам, ден след като нейният съюзник „Хамас“ предприе изненадваща атака срещу Израел, предизвиквайки войната в Газа.

Междувременно Израел нанесе нови интензивни въздушни удари срещу Бейрут. Два от тях са били недалеч от международното летище. Според Тел Авив целта са били клонове на местна банка, която финансира "Хизбула".

Множеството предупреждения за евакуация и силните взривове предизвикаха паника в ливанската столица.

 

Израелският външен министър се закани, че атаките срещу "Хизбула" ще продължат до "падането" на групировката.

Специалният американски пратеник в Ливан заяви, че Вашингтон работи за възможно "най-бързото прекратяване на конфликта".

Днес държавният секретар Антъни Блинкен също отпътува за Близкия изток.

А израелската обществена телевизия съобщи, че страната подготвя "голяма атака" срещу Иран в отговор на ракетния обстрел от началото на месеца.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK