Израелският парламент прие днес на първо четене предизвикващ противоречия законопроект, който позволява на съда да премахва публикации в интернет, които бъдат сметнати за подстрекаващи към насилие, предаде Франс прес.

Законопроектът, подкрепян от министрите на правосъдието и на вътрешната сигурност, Айелет Шакед и Гилад Ердан, разрешава на съда да нарежда на сайтове като "Фейсбук", "Ютюб" или "Гугъл" да премахват определени публикации. Подобна мярка може да се налага за материали в интернет, които представляват "реална опасност за сигурността на даден индивид, обществото или държавата", се казва в изявление на Шакед.

Новият закон е необходим, за да може органите на реда да действат незабавно за премахването на съдържание, което е възможно да доведе до терористични актове или убийства, подчерта Ердан.

Текстът, известен в Израел като "законопроект Фейсбук", предизвиква притесненията на неправителствени организации и на палестинци. Те се опасяват, че той може да навреди на свободата на словото и на информацията.

Миналата година Израел проведе дискусии по този въпрос с представители на "Фейсбук". През септември министър Шакед заяви, че социалната мрежа е премахнала 95 на сто от публикациите, които израелските власти са поискали да бъдат изтрити.

Преди да бъде приет окончателно, текстът трябва да бъде одобрен на второ и трето четене.