Израел започва да изгражда съоръжения срещу проникването на хора на негова територия и от изток, съобщи премиерът Бенямин Нетаняху на ежеседмичното правителствено заседание.

„Днес започваме строителството на разделителното заграждение на източната граница”, е заявил Нетаняху според съобщението на канцеларията на премиера.

Колкото е възможно по-бързо ще изградим ограда за сигурност и зони с гранични препятствия край всички наши граници, което ще позволи да ги контролираме”, каза той. „Няма да допуснем Израел да бъде наводнен от нелегални мигранти и терористи”, допълни Нетаняху.

Според премиера „през първия етап (оградата) ще бъде построена на участъка между Тимна и Ейлат” – курортният град в южната част на Израел на брега на залива Акаба. След това тя „ще стигне чак до Голандските възвишения, където ще се съедини с вече изградените там надеждни крайгранични заграждения”, добави той.

„Израел е много малка страна. Затова ние сме длъжни да контролираме нашите граници, като ги защитаваме от проникване на нелегални мигранти и терористи”, отбеляза Нетаняху.

Той напомни, че еврейската държава вече е издигнала заграждения на границата с Египет. „Направихме това на нашата граница на Синайския полуостров и предотвратихме проникването оттам на мигранти”, каза той.