Цяла нощ продължиха израелските въздушни удари по ливанската столица Бейрут, предават световните агенции.

Националната новинарска агенция на Ливан съобщи за 11 въздушни атаки.

Южен Бейрут беше подложен на най-интензивната бомбардировка за последните 20 години, предаде Си Ен Ен.

Жителите на ливанската столица прекараха безсънна нощ. Много от тях са по улиците и търсят убежище в западните части на града, допълва медията.

Израелската армия обяви, че е убила няколко командири на „Хизбула“ при въздушните удари.

Снимка: Reuters

В изявлението, публикувано в „Телеграм“, пише, че при нападенията са били убити командващият ракетното подразделение на шиитската групировка Мохамед Али Исмаил, неговият заместник и „други терористи“, съобщи БТА.

 

В петък вечерта Израел нанесе удар централата на „Хизбула“, целта е била да бъде ликвидиран лидерът на групировката Хасан Насрала. Все още не е ясно дали той е жив.

Хасан Насрала
Снимка: EPA

САЩ нямат никаква информация за статуса на лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала, обяви през нощта американски служител, цитиран от Би Би Си.

Официалният представител също така не можа да потвърди съобщенията на ливанските медии, че други високопоставени лидери на ливанската групировка са били убити.

САЩ са загрижени от възможността конфликтът да ескалира до пълномащабна война.

Снимка: Reuters

Върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел обяви, че никоя сила, включително САЩ, не може да спре израелския премиер Бенямин Нетаняху.

„Това, което правим, е да окажем целия дипломатически натиск за прекратяване на огъня, но изглежда никой не може да спре Нетаняху, нито в Газа, нито на Западния бряг“, заяви Борел пред репортери в Ню Йорк.