Израел обмисля да имунизира с трета доза от ваксината на „Пфайзер“ възрастното население, още преди одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата.

Целта, според местните здравни експерти, е да се спре разпространението на Делта варианта на вируса. Европейските и американските власти обмислят дали третата доза е необходима за конкретни рискови групи.

„Това е голямата дилема. Решението е на нашите плещи, когато нямаме подкрепата на света. Това е много сложно решение. От една страна искаме да видим, че е безопасно и ефективно и да разчитаме на нашите данни, проверяващи дали наистина има намаляващ имунитет, а от друга страна – има огнище и искаме да го спрем“, заяви Нахман Аш - координатор за борба с пандемията в Израел

Този месец Израел вече започна да поставя трета доза на хора със слаба имунна система. Решението за мащабна кампания трябва да бъде взето през следващите седмици и вероятно ще засегне хората над 60 години. 

Гърция започва да ваксинира деца между 12 и 15 годишна възраст през следващите дни, а Франция окончателно одобри спорния закон за задължителната ваксинация за здравните работници. Подобни дебати се водят и в Германия.