Напрежението в Близкия Изток продължава да ескалира. Израел започна сухопътна офанзива в Южен Ливан. Операцията се провежда под кодовото название "Северни стрели".

Тел Авив определи наземната операция като "ограничена, локализирана и целенасочена" срещу позиции на шиитската групировка.

Израелските сили издадоха предупреждение за евакуацията на 25 населени места в Южен Ливан. 

Цивилните бяха предупредени да останат на север от река Литани, която е на 30 км от границата.

Все още не е ясно колко навътре се намират израелските сили. Според запознати са на близко разстояние от границата.

„Хизбула“ заяви, че продължава обстрела си по Израел. Сирени за въздушна тревога имаше в Тел Авив.

Подкрепяната от Иран групировка твърди, че е изстреляла ракети към централата на Мосад. Съобщава се и за паднали снаряди и в района на Горна Галилея.

Израел настоява, че целта на операцията не е окупацията на Южен Ливан, а унищожаването на постове на „Хизбула“ и военна инфраструктура.

 

Тел Авив твърди, че през последните месеци израелските сили са навлизали в граничните райони десетки пъти, за да унищожат тунели на групировката.

„Хизбула“ отрича израелските войски да са навлезли на ливанска територия и твърди, че не е имало пряк сблъсък, но че бойците ѝ са подготвени за такъв.

Взаимният обстрел не спира. Ракета на „Хизбула“ се разби на магистрала в централен Израел, а израелските сили удариха близо до летището на Бейрут.

Анализатори коментират, че сегашното нахлуване едва ли ще има съществена разлика от войната между Израел и „Хизбула“ през 2006 г., освен с факта, че висшето ръководство на ливанската шиитска групировка беше ликвидирано предварително.

Военните министри на Израел и САЩ са обсъдили ситуацията. Вашингтон повтори, че стои зад правото на Тел Авив да се защитава.

Ливанският премиер заяви, че страната му е изправена пред "една от най-опасните фази" в историята си и че един милион души вече са разселени. 

Проследете всичко около последната ескалация на конфликта в Близкия изток в ефира на bTV и в нашия онлайн репортаж:

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK