Израел е уведомил няколко арабски страни, че иска да създаде буферна зона от палестинската страна на границата с Ивицата Газа, съобщават египетски и регионални източници на Ройтерс.

Причината е да се направят невъзможни бъдещите нападения откъм анклава, след като военните действия приключат.

Израел е съобщил за намеренията си на Египет и Йордания, а също и на Обединените арабски емирства.

Източниците съобщават, че е уведомена и Саудитска Арабия, която не поддържа отношения с Израел. Кралството официално не поддържа канали за комуникация с еврейската държава.
Турция също е била уведомена за намеренията на Израел.

Инициативата не означава автоматично край на израелската офанзива, която вчера беше подновена след седемдневно временно примирие, но показва, че в желанието си да определи следвоенния облик на Газа Израел се стреми да комуникира не само с традиционните арабски посредници като Египет и Катар, но и с други регионални играчи.

Дотук нито една от арабските държави не е показала готовност да се наеме с поддържането на реда или управлението на Газа. Повечето от тях обаче енергично осъждат израелското настъпление, при което загинаха над 15 000 души, а градски райони в Газа бяха напълно унищожени.

"Израел иска тази буферна зона между себе си и Газа, като тя трябва да преминава от север на юг, а целта е "Хамас" или други радикали да не могат да проникват и атакуват Израел", каза високопоставен регионален представител от сферата на сигурността, един от трите регионални източника, разговаряли с Ройтерс по въпроса.

Засега няма официален коментар от египетска, саудитска, катарска и турска страна; същото се отнася и за Йордания.

"ОАЕ ще подкрепят всички следвоенни договорености, които бъдат сключени с участието на всички засегнати страни" за постигане на стабилност и палестинска държава, каза представител на ОАЕ.

"Планът в действителност е по-подробен. Той се основава на тристепенен процес за бъдещето след "Хамас"”, заяви външнополитическият съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху - Офир Фалк.

Той очерта становището на израелското правителство и добави, че трите степени включват унищожаване на "Хамас", демилитаризиране на Газа и дерадикализиране на анклава.

"Буферната зона може да е част от процеса на демилитаризация", каза Фалк. Той не пожела да коментира това дали международните партньори, включително арабските държави, са запознати с тези намерения.

Арабските държави смятат целта на Израел да унищожи "Хамас" за невъзможна за постигане, защото според тях терористичната организация е нещо повече от военна сила, която може да бъде разгромена.

Всичко по темата следете в онлайн репортажа: