Израел е ликвидирал още един високопоставен командир от "Хизбула"

Това съобщиха тази сутрин Израелските сили за отбрана

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  10:25 ч. 08.10.2024 г.
 

Израелските военновъздушни сили са убили още един високопоставен командир на "Хизбула" при атака в ливанската столица Бейрут - този път ръководителят на щаба на ислямистката милиция Сухейл Хусеин Хусейни, предадоха ДПА и Ройтерс.

Хусейни е бил убит при прецизен удар вчера, съобщиха тази сутрин Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ). Той е бил и член на Съвета за джихад на "Хизбула" - висшия военен орган на подкрепяната от Иран шиитска екстремистка организация, според същия източник.

"Хусейни е играл решаваща роля в трансфера на оръжия между Иран и "Хизбула", се казва в изявление на ЦАХАЛ. Той е отговарял и за разпределянето на модерни оръжия между частите на шиитската групировка, както и "за бюджетирането и логистичното управление на най-чувствителните проекти на "Хизбула". Те са включвали военно планиране и специални операции срещу Израел, осъществявани от Ливан и Сирия.

До новата ескалация на конфликта в Близкия изток се стигна след убийството на лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала. На 27 септември Израел порази централния щаб на движението в Бейрут. Новината за смъртта на Насрала беше оповестена на 29 септември.

 

На 30 септември Израел обяви намеренията си да започне сухопътна операция срещу бази на групировката в Южен Ливан. Първите нападения бяха извършени в сутрешните часове на 1 октомври. Последва реакция от Иран. Часове по-късно Техеран изстреля близо 200 ракети срещу Израел, а Тел Авив заплаши с отговор.

Действията на отделните държави и групировки в района не успяват да прекъснат цикъла от атаки и последващи отмъщения на фона на призивите за деескалация и постигане на примирие.

Проследете всичко около последната ескалация на конфликта в Близкия изток в ефира на bTV и в нашия онлайн репортаж:

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK