Израел е близо до колективен имунитет срещу COVID-19, смятат лекарите в страната.

Групов имунитет се постига чрез преболедуване или ваксинация. За коронавируса се смята, че прагът, след който има колективен имунитет е 65-70% от населението да бъде обхванато от ваксинация или да е преболедувало.

В Израел повече от половината население вече е ваксинирано. Имунизацията е обхванала 5,3 млн. души, а регистрираните случаи на коронавирус в страната са още 830 000, което също би трябвало да осигури някакъв естествен имунитет към заболяването.

Това означава, че приблизително 68% от населението вече има антитела към вируса на COVID-19.

Според проф. Еял Лашем, директор на най-голямата болница в Израел, единственото обяснение за продължаващото намаляване на новите случаи на заболяването е колективния имунитет.

„Наблюдаваме устойчив спад на случаите дори при разхлабване на противоепидемичните мерки. Това ни казва, че ако един човек се зарази, повечето хора около него вече са или ваксинирани, или преболедували“, казва Лашем.

В страната регистрират също и спад на COVID-19 сред децата, макар те да не са обхванати от ваксинация – също ефект на колективен имунитет. Ако по-голямата част от дадено общество има защита към дадена болест, то тези които нямат, също са защитени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!