Има конкретни сигнали и вероятност изнудвачът, който отрови бебешки храни в Германия, да бъде разпознат.

Над 650 сигнала са подали граждани от вчера до днес в полицията, след като снимката му бе публикувана.

Стотици обаждания и над 60 имейла е получила полицията в Баден-Вюртемберг за последните 12 часа. Сред тях има и достатъчно ясни сигнали, които вероятно ще отведат властите до престъпника. Той е обявен за международно издирване. 

Почти всички големи германски вериги за хранителни продукти  и дрогерии са получили заплашително писмо на 16 септември, че 20 вида храни ще бъдат отровени в различни магазини в цялата страна, а също и в Европа, ако до събота на посочено от изнудвача място не бъдат оставени 10 милиона евро. 

Престъпникът е описал много детайлно в какви банкноти иска откупът, кой да го предаде и къде да бъде оставен. Посочил е място извън района на Баден-Вюртемберг. Полицията предупреди, че заплахата не е само за  бебешки, а и всякакви други храни. Престъпникът използва антифриз.

Не може да се изключи вероятността през уикенда изнудвачът отново да разположи отрова в хранителни продукти из различни магазини и затова полицията работи денонощно. Големите вериги в Германия стават често обект на изнудвания. На седмица те получават общо по 70 най-различни заплахи. 90% от тях биват разкривани.

Какво е веществото, което е използвано. Етиленгликолът е вид алкохол, който е широко разпространен в бита. 

В чист вид той представлява безцветна течност, без мирис, леко мазна на пипане и сладникава вкус.

Най-изразеното му качество е, че замръзва при много ниска температура. Затова е съставка при производството на антифриза, който си купуваме в бензиностанциите. Има и други приложения - той е една от суровините за производството на пластмасови бутилки.

Освен това, често се ползва за разредител на органични бои в текстилното печатане. 

Макар че се продава свободно като концентрат в бензиностанции и магазини, етиленгликолът е силно отровен. Затова, когато е във вид на антифриз, той е оцветяван допълнително, за да не го сбъркате с вода, например.

Етиленгликолът е често срещан в ежедневието. Освен от изброените той е съставна част от течността за спирачки и препаратите за миене на прозорци например. "Той е безцветен, но когато се продава му се слага цвят. Той си е силно отровно вещество. За възрастният човек токсичната, смъртоносната доза е някъде около 100-150 милилитра”, обясни токсикологът проф. Никола Александров. Много по-малка доза е опасна за деца. 

„Дори не сме се замисляли, че може да съществува подобен вид хранителен тероризъм и според мен тепърва трябва да се учим да се нагласяме спрямо измененията на средата. Подобни актове са възможни да се случат навсякъде, никой не е застрахован”, категоричен е Богомил Николов, председател на асоциация "Активни потребители".

Няма гаранция, че можем да предотвратим всяка опасност, но повече внимание е от голяма полза особено, когато се отнася до храна. От германската полиция припомниха, че капачките на неотваряните бурканчета са леко вдлъбнати, а при отваряне издават специфичен звук - щрак.

Предупреждават да се внимава и за целостта на опаковките на всички продукти, които се купуват.