Саудитска Арабия не може да носи отговорност за каквито и да е глобални проблеми с доставките на петрол. Това заявиха от Рияд след серията атаки на йеменски бунтовници срещу саудитски нефтени обекти през последните часове. Кралството нанесе ответни удари.

Черен дим в небето над най-голямото саудитско пристанище на Червено море Джеда. Овладян е един от двата пожара, пламнали след снощните удари срещу петролна рафинерия. Жертви няма, но анализатори коментират, че случилото се ще окаже влияние върху износа на черно злато. През последните дни йеменските бунтовници хути засилиха атаките срещу саудитски нефтени инсталации.

Снимка: btvnovinite.bg

„В отговор на продължаващата обсада на нашата страна и народ и за да отбележим 8 години съпротива, йеменските въоръжени сили извършиха трета „специална операция“ с балистични ракети и дронове“, заяви военният говорител на хутите Яхия Сареа. 

В отговор днес саудитската коалиция е нанесла удари срещу обекти на хутите в Йемен. Целта според Рияд: да защити глобалните енергийни доставки.

Снимка: btvnovinite.bg

Кралството за пореден път обвини Иран, че въоръжава бунтовниците. А димът от горящия нефт стигна и до пистата за Формула 1, намираща се на едва 15 километра от рафинерията. Въпреки това, организаторите на утрешното състезание успокоиха: безопасността е осигурена и то ще се състои.