Холивудският филмов продуцент Харви Уайнстийн беше изключен от комитета на наградите БАФТА, предадоха световните агенции. Предстоят разговори за членството му в Академията за телевизионни изкуства, която раздава наградите „Оскар”.

Миналата седмица в. „Ню Йорк таймс” публикува разказите на няколко актриси за нежелан физически контакт и сексуален тормоз от страна Харви Уайнстийн. Сред оплакалите се от него са актрисите Ашли Джъд, Роуз Макгауън, Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу.

Американската кино академия ще има извънредно събрание тази събота, за да обсъди обвиненията срещу продуцента и следващите им действия.

Филми, продуцирани от компаниите на Харви Уайнстийн – „Мирамакс” и „Уайнстийн къмпани” – са получили до момента колосалните 81 награди „Оскар”.

Междувременно Пиер Лекюр, президент на наградите в Кан, коментира, че осъжда поведението на Уайнстийн.

Обвиненията срещу Уайнстийн продължават да валят. Актрисата и модел Кара Делевин също го обвини в неподходящо поведение. По думите ѝ той се е опитал да я целуне на няколко пъти.

Френската актриса Лея Седу, която игра във филмите за Джеймс Бонд, също разказа за нейното преживяване с филмовия продуцент. Тя била поканена на питие в хотелската  стая на Уайнстийн.

„Говорехме си на дивана, когато изведнъж той скочи и се опита да ме целуне. Трябваше да се защитя. Той е голям и дебел и се наложи да използвам доста сила”, пише тя в писмо до „Гардиън”.

Въпреки обвиненията от нюйоркската прокуратура заявиха, че нямат достатъчно солидни доказателства, за да повдигнат обвинение срещу Уайнстийн.