Германски политици реагираха остро срещу изказването на турския президент Реджеп Ердоган по повод изборите за Бундестаг на 24 септември.

Вчера турският президент призова всички турци на територията на Германия да не гласуват за Християндемократическия съюз (ХДС), Германската социалдемократическа партия (ГСДП) или за „Зелените”, като ги определи като „врагове на Турция”.

„Няма да търпим никакви намеси”, заяви германският канцлер Ангела Меркел, която се кандидатира за четвърти мандат на предстоящите избори.

„Всички германски граждани, включително и от турско потекло, имат право свободно да изберат една или друга германска партия на изборите”, допълва още Меркел.

Мартин Шулц написа в социалните мрежи „Отсега нататък ще оказваме много по-голяма помощ на борещите се за една нова свободна и демократична Турция”.

Външният министър на Германия Зигмар Габриел определи изказването на Ердоган като „невиждано посегателство срещу суверенитета на Германия”. Той призова германските избиратели да не се поддават на внушенията на Ердоган.