Мъж, издирван от Европол за пране на 250 милиона евро е арестуван в Гърция. Той е обвинен, че е ръководил престъпна организация, занимаваща със събиране и разпределение на големи суми пари в Нидерландия, предимно от трафик на наркотици, съобщи БТА.

Организацията ежедневно е прехвърляла пари чрез „подземна" банкова система, като е използвала криптирани комуникации. Така за период от около 10 месеца са изпрани общо 250 млн. евро.

52-годишният мъж е албанец с гръцко гражданство. Залавянето му идва след дълго съвместно разследване на гръцките и нидерландските власти.

При обиска на жилището му в Гърция са иззети банкноти от различни валути – евро, швейцарски франк, дирхам от Обединените арабски емирства, щатски, канадски, австралийски долари, турски лири и др. Конфискуван е и телефон, използван за криптирани разговори чрез специално приложение, както и два часовника на стойност 100 000 евро.

Арестуваният  има фирма за недвижими имоти в Гърция. Според Европол мъжът е прал пари от името на най-големите престъпници в света.