Международният валутен фонд предупреди, че коронавирусната криза „далеч не е приключила“ и подчерта необходимостта от многостранно сътрудничество, за да се осигурят адекватни доставки след разработването на ваксина срещу COVID-19.

В публикация в списание „Форин полиси“ (Foreign Policy), управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева и главният икономист Джита Гопинат заявяват, че продължаващото икономическо възстановяване от кризата е резултат от бързото прилагане на подкрепата от страна на централните банки, но ще са необходими повече усилия в тази посока.

„Възстановяването остава много нестабилно и неравномерно в отделните региони и сектори. За да се гарантира, че възстановяването ще продължи, от съществено значение е подкрепата да не се оттегля преждевременно", пише в съвместната публикация, цитирана от БНР.

Според тях световната икономика дава признаци за напредък от тежкия спад, причинен от пандемията, но пълно възстановяване е „малко вероятно“ без ваксина срещу COVID-19.  От МВФ подчертават, че е от значение ваксините да се разпределят „справедливо“, за да може икономиката в световен мащаб да се подобри равномерно.

Те подчертават, че правителствата трябва да продължат да подкрепят работниците и предприятията, тъй като безпрецедентната криза може да доведе до вълна от банкрути и загуба на работни места. Въпреки резкият скок в производството, потреблението и заетостта заради облекчаването на ограничителните мерки, кризата далеч не е приключила, предупреждават още те.

МВФ изчислява, че общите разходи за кризата ще достигнат 12 трилиона долара до края на 2021 г., като страните с ниски доходи вероятно ще се нуждаят от постоянна подкрепа. МВФ предостави спешно финансиране на 75 държави, включително 47 държави с ниски доходи, и заяви, че е готов да предостави допълнителна подкрепа на по-широк кръг от страни със средни доходи.