МВФ прогнозира спад на българската икономика с 4 процента тази година и 6 процента ръст догодина. Това съобщи Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд.

Тя поздрави всички, които са на предната линия в борбата с пандемията от коронавирус.

„Кризата е безпрецедентна. Никога не се е налагало да спрем икономиката, за да запазим здравето и живота на хората. Не сме имали криза с такава дълбочина от времето на Великата депресия. Прогнозираме, че в 170 страни тази година доходът на хората ще се свива“, каза Кристалина Георгиева.

България предприе доста мерки, за да ограничи ефекта на коронавируса, но ако се наложи трябва да се мисли за още, препоръча Георгиева.

„Рано взехме мерки за ограничаване на епидемията и да защитим икономиката, увеличени са помощите за здраве, точно това са мерките, които препоръчваме“, заяви Кристалина Георгиева.

Тя призова и да мислим как страната ни може да се възползва от кризата, като възможност посочи IT индустрията:

„България има много силнаIT промишленост – това е един от отраслите, които печелят в тази криза – как може да направим така, че да се вдигнем още повече в регионален план на основата, която имаме, на база мозъците на българите“, допълни Георгиева.

bTV попита Георгиева за мащаба на кризата сега.

„Тази криза е по-сериозна и по-трудна, за да можем да се справим с нея. Голямата неизвестност идва от това какво ще е поведението на вируса, дали когато започнем да отслабваме ограничителните мерки, той ще се върне отново“, заяви Кристалина Георгиева.

Поетапно падане на ограниченията- работа да възстановяват първо по-автоматизираните производства, защото крият по-малко рискове, или тези, които са в по-малко населени райони, защото там няма голяма струпване на хора, препоръча Георгиева.

През предишната криза част от света успя да запази ръст на икономиката и да дръпне другите държави към растеж, сега почти всички страни са в рецесия, каза Георгиева. Тя посочи, че не се знае колко време вирусът ще е с нас, кога ще има лечение и ваксина.

МВФ прогнозира 3% спад на световната икономиката за 2020 година. Ако до средата на годината успеем да се справим с кризата, през 2021 година ще има ръст на икономика от 5,8 на сто, но това ще е частично възстановяване, каза Кристалина Георгиева.

Притеснява ни, че ако няма позитиви за ограничаване на пандемията, състоянието на световната икономика може да е още по-тежко.

Основният ни приоритет е да се засилят здравните системи навсякъде по света, както и запазването на здравето на хората. Това е трудно, особено там, където бедността е голяма и концентрацията на населението прави трудно ограничаването на общуването.

Вторият приоритет е да се защити икономиката - настояваме да се положат повече усилия да не фалират фирми и да не се увеличава безработицата, каза Георгиева.

Третият приоритет е да се готвим за възстановяване на икономиката. Най-голямата опасност са масовите банкрути, увеличаване на безработицата и на неравенството, и оттам - увеличаване на социалното напрежение.

Затова днес трябва повече финансова мощ, каза Кристалина Георгиева. Икономиката на знанието печели от тази криза, имаме възможност за преминаване към Интернет обучение, да излезем от "кеш икономиката" към дигиталното плащане и към електронно правителство, а тези неща са в интерес на всички, каза Кристалина Георгиева.