Организация за изборите у нас тече и в съседна Турция: събират се копия на лични карти и се правят списъци с ЕГН-та на хората, които искат да гласуват у нас. Те получават безплатно пътуване, при което може да се видят с роднините си, разказва пратеникът ни в град Чорлу Рада Домусчиева.  

„Дост йолу” („Приятелски път” на турски език) – така се казва електронната форма на една от партиите, в която се записват данните от личните карти и телефоните на избирателите, както и града, за който ще пътуват в България, а също и разписанието на автобусите – в  колко часа и откъде тръгват.

На работното място на попълващите има тесте от фотокопия на български лични карти и с на писани върху тях телефони. Има и бюлетина със задраскан конкретен номер – т.е. агитационен материал.

Изселниците от квартала идват и се записват за пътуване с безплатен автобуси за България този петък.

Пътуването е организирано от политическата сила и е безплатно. Ако трябва всеки да плати сам пътуването си, ще му излезе 120 лв.

„Личната карта си дадох – за да ходим да гласуваме в България. Аз съм от Дулово, сестра имам там”, разказва пред камерата ни Ресмие Сойлю.

На въпроса дали всичко това е безплатно отговаря утвърдително. Казва, че не се притеснява да се си дава личната карта и данните от нея.

В тракийския район на Турция има 25 хил. двойни граждани, а избирателните секции са 9.

Вижте още във видеото: