Изборите за Европейски парламент през 2014 г. да се проведат между 22 и 25 май, вместо между 5 и 8 юни, според проекторешение на институцията от вторник, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Основен аргумент в подкрепа на изтеглянето на вота е осигуряването на повече време на Парламента да се подготви за избирането на председател на Европейската комисия през юли 2014 г.

Освен това датите през юни съвпадат с Петдесетница в католическите страни, когато учениците обикновено излизат ваканция.

Проектът на Съвета за промени в датата на изборите идва след молба на Парламента, отправена на 22 ноември 2012 г.

На всеки пет години гражданите на ЕС избират кой да ги представлява в ЕП, което е гаранция за спазването на правото им на участие във взимането на решения от ЕС.
Европейският парламент се избира с преки избори от 1979 г. Преди това депутатите са били назначавани от парламентите на държавите членки.

Съветът трябва да реши с пълно мнозинство за датите след консултацията с ЕП. Очаква се решението да бъде взето през юни. Избирателният акт от 1976 г. дава правото на Съвета, след консултации с ЕП, да определи различен период за провеждането на изборите, в случай, че обичайните дати през юни се окажат неподходящи.