Не може да се каже, че победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция е сигурна. Нищо не е сигурно в държава, където има истинска предизборна битка. А в случая тя е доста остра, поради факта, че Макрон и Марин льо Пен наистина са абсолютно противоположни проекти – много различни и като личности, и като политическа платформа. Това коментира журналистката Румяна Угърчинска в предаването „Тази събота“ по bTV.

Социологическите агенции дават много различни данни, но знаем, че те често грешат в последно време, каза още тя.

Според Угърчинска французите се страхуват какво би станало, ако Льо Пен стане президент – върху тези страхове играе и Макрон, но не са толкова големи, колкото когато партията беше водена от бащата на Марин льо Пен – Жан Мари льо Пен. Той предлагаше политика с почти фашистки отенък. Марин льо Пен успя да отърси партията от всичко това, да я направи много по-приемлива, коментира журналистката.

Французите са по-скоро проевропейски настроени, не биха желали да излязат от ЕС и ако има нещо, което може да коства президентството на Льо Пен, е точно позицията ѝ за излизане от еврозоната и Шенген, коментира Угърчинска.

Снимка: bTV

Тя обаче добави, че нито Макрон, нито Льо Пен ще решат бъдещото на Франция. Ще трябва да чакаме парламентарните избори през юни – там класическите партии – републиканци, социалисти, отново ще заемат позициите си и тъй като Макрон няма партия, а Националният фронт на Льо Пен няма и 10% от местата в парламента, ще има един вид политическо съжителство, а програмата, която ще се прилага за бъдещето на Франция, ще бъде тази на мнозинството на парламента с някакво споразумение с програмата на новия президент, смята Угърчинска.

За Македония тя коментира, че кризата не може да бъде решена с намеса отвън. По някакъв начин македонците ще трябва да намерят своя път, за да имат единна държава. В такива случаи със силен вътрешен конфликт участието на международната общност не помага за по-добро разбирателство. При намеса, натежава страната, която международната общност решава, че е права, а това винаги утежнява вътрешната обстановка.

Според Угърчинска страховете да не се раздели страната са основателни.

Вижте целия разговор във видеото: