Избирателната активност на електронното гласуване в Русия е висока, подобна активност досега не е имало, каза Николай Булаев, заместник -председател на местната ЦИК, цитиран от РИА Новости.

Той уточни, че в класическите избирателни секции тази цифра едва надвишава 8 до 12%, рядко достига 15-20%. А при електронно гласуване в шест региона избирателната активност варира от 42 до 48%.

"Струва ми се, че до края на деня ще са гласували близо половината, а в някои региони и над половината. И до края на неделния ден мисля, че тази активност ще бъде поне 90%", добави Булаев за онлайн гласуването.

В Русия се провеждат парламентарни избори. Заради пандемията вотът ще се проведе в рамките на три дни – от днес до неделя.

108 милиона гласоподаватели избират 450-е членове на Думата – долната камара на парламента – и редица регионални съвети. Очаква се партията на президента Путин "Единна Русия" да спечели вота въпреки спада в популярността й под 30%. Повечето опозиционни фигури са или в затвора, или в изгнание, или със забрана да се кандидатират.

Приложението на Алексей Навални, посочващо кои кандидати са с най-голям шанс да изместят тези на управляващата формация, беше свалено от мобилните платформи след закана от медийния регулатор.

Избори за органи на местното управление се провеждат в 46 региона: жителите на девет субекта трябва да вземат решение за висши служители, 39 – за депутати в местните законодателни органи. Провеждат се и местни избори.