Дъщерята на американския президент Доналд Тръмп – Иванка Тръмп, беше разпитана под клетва в рамките на заведен граждански иск за злоупотреба със средства от НПО за събития по встъпването в длъжност на настоящия държавен глава преди четири години, предадоха световните агенции.

В заведеното през януари 2020 г. дело от прокурора на окръг Колумбия Карл Рейсин се твърди, че компании за недвижими имоти на Тръмп и други негови фирми са злоупотребили с неправителствени средства, за да се обогати семейството на президента.

Според иска освободеното от данъци НПО е надплатило бална зала в „Тръмп интернешънъл хотел“ във Вашинтон.

В един от случаите са дадени 300 000 долара за провеждане на частен прием в хотела на Тръмп за трите големи деца на президента – Доналд младши, Иванка и Ерик. Това се е случило вечерта след церемонията по встъпване в длъжност през 2017 г.

Рейсин изтъкна, че неправителствените средства трябва да бъдат използвани за обявената им обществена цел, а не за облага на частни лица и компании. Искът претендира за възстановяване на 1 млн. долара, за които се смята, че са били директно насочени към семейния бизнес на Тръмп.

В рамките на делото са разпитани Иванка Тръмп, първата дама Мелания Тръмп, предприемача и инвеститор Томас Барак и други.