Италия отдаде почит към загиналите и съпричастност с ранените в двете големи катастрофи през последните 24 часа. Сред пострадалите са и седем български ученици.

Катастрофата на автомагистралата край Болоня е водеща тема в Италия. Засега разследващите коментират само, че причина за експлозията на цистерната е лесно запалима течност в цистерната.

Засега не е ясно защо превозното средство не успява да спре, каквото се вижда на кадрите.

Снимка: Reuters

Италианският премиер Конте днес посети пострадалите, които са в болница. Леко ранени и без опасност за живота са и седем български ученици.

Те имат изгаряния по ръцете и краката. Три от момчетата са изписани снощи, другите четири остават за лечение в болница. Едното е в по-тежко състояние с изгаряния по долните крайници.

„Те просто са били обгорени от вълната, която се е разпространила на широко. Сега децата са спокойни, мога да кажа, че няма да се стигне до оперативна намеса, тъй като изгарянията не са във висока степен”, съобщи Татяна Кинджакова, директор на професионална гимназия по механотехника "Владимир Комаров".

Пострадалите са част от група от 20 ученици в 11-и и 12-и клас на професионалната гимназия по механотехника в Силистра. Младежите са били на практически стаж в италианска фирма.

В момента на експлозията учениците отивали пеша на 500 метра от мястото на инцидента. Четиримата преподаватели, които ги придружават, в този момент не са били с тях.

Някои от децата в този час са излезли да обядват и са били застигнати от взривната вълна. Някои от тях са пострадали и от счупени стъкла.

„Децата са под обгрижването на всички възможни инстанции в Болоня. Колегите сме заедно, така че не се притеснявайте, родителите са информирани, непрекъснато са информирани за състоянието на децата. Всичко е наред”, заяви учителката Анета Стоянова.

Учениците са в Болоня от 3 август. Засега не смятат да се прибират у нас, възнамеряват да останат в Италия до края на месеца, когато ще приключи практиката им.

Всички ученици са от специалност „Компютърна техника и технология” и правят мобилност по проекта „Временни практики на комютърни системи”.

При инцидента загина шофьорът на цистерната. Ранените са 145, седем от които са тежко пострадали, съобщиха днес градските здравни власти, цитирани от ДПА. Предишните данни бяха за между 60 и 70 ранени.

Снимка: Reuters

Специализирани екипи на пожарната и днес претърсват и със специално обучени кучета останките от разрушения мост за евентуални нови жертви.