От днес до 6 април в Италия действа ново правителствено постановление, което ограничава придвижването между италианските области, освен ако няма основателна причина за това, предаде АНСА. В сила остава и вечерният час в цяла Италия, който започва в 22 ч. и продължава до 5 ч.

Между временно от понеделник, 8 март, няколко области променят цветовете си спрямо риска и въвеждат нови ограничения във връзка с това. Червена става областта Кампания, в която се намира Неапол, а оранжеви стават областите Фриули Венеция Джулия, в която се намира Триест, и Венето, в която се намират Венеция и Верона.

Снимка: EPA

Според цветовото категоризиране на областите в Италия червеното означава много висок риск на разпространение на зараза, умерен риск има в жълтите зони, в белите рискът е много слаб, а в оранжевите рискът е на една крачка от този в червените зони.

Същевременно областите управители на Италия въвеждат и допълнителни мерки освен обявените от централните власти категоризации на областите и произтичащите от това мерки. Някои областни управители дори променят цвета на някои райони вътре в самите области. Така например в област с оранжев цвят, може да има участъци в червен цвят. А на места в червените зони в дадени области някои рестрикции са различни от тези в други червени зони в други области.

Снимка: EPA

Ломбардия, където е Милано, още от вчера е тъмнооранжева област, почти на прага на червеното. Преустановява се присъственото обучение, разрешава се пазаруването само на един член от семейството, излизанията са по уважителни причини, затварят се зоните за спорт и развлечение в парковете и градините. Мярката ще е в сила до 14 март.

В областта Емилия-Романя, където е Болоня, частта Романя от понеделник става червена. Мярката засяга провинциите Римини, Форли-Чезена и Равена. Повече подробности за ограниченията там ще бъдат съобщени утре. Те ще са в сила до 21 март.

В областта Пиемонте, където е Торино, която е оранжева, бяха засилени ограниченията за присъствено обучение в 20, определени за тъмнооранжеви зони, от общо 38 оранжеви зони. В цялата област се забравят и използването на зоните за спорт в парковете и градинките. Разрешава се само на един член на семейство да пазарува. Препоръчва се на ресторантите да доставят по домовете, вместо да продават храна за вкъщи. Ограниченията ще са в сила до 20 март.

Снимка: EPA

Областта Тоскана, където се намира Флоренция, остава за още седмица оранжева със специфичните за това ограничения, но в някои общини и провинции са обявени червени зони с по-драстични ограничения, касаещи присъственото обучение.

Областта Сардиния, която бе обявена за бяла, от 8 март се изискват задължителни тестове за COVID-19 при пристигане на острова. Мярката е до 24 март. Всеки, който идва в Сардиния, има три възможности. Ако не може да потвърди с документ, че се е ваксинирал или че има отрицателен тест за коронавирус, той може да остане за 10 дни под карантина, или да си направи бърз тест на летището, или до 48 часа да отиде в специализирано заведение, за да си направи PCR тест.

В областта Абруцо, която остава оранжева, бяха обявени червени райони, но в тях остават отворени фризьорските салони, козметичните салони, началните училища и детските градини. Обмисля се присъствено обучение за останалите класове от 15 март.

Снимка: EPA

В областта Калабрия, която е жълта, от понеделник училищата остават затворени за две седмици. Присъствени занятия ще бъдат разрешени само за учениците в неравностойно положение.

Снимка: EPA

В областите Венето и Фриули Венеция Джулия, които от понеделник стават оранжеви, както и в Умбрия, която си остава оранжева, са в сила типичните ограничения за оранжевите области, които касаят основно работата на ресторантите. Те остават затворени и доставят само храна за вкъщи. В оранжевите области освен това по-горните класове учат дистанционно. Ограничава се и работата на някои други търговски обекти.

В червената от понеделник област Кампания и оставащите червени области Молизе и Базиликата, ограниченията за още по-строги и дистанционното обучение е повсеместно, работят само търговски обекти от съществено значение и се ограничава и придвижването в пределите на общините на местожителство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!