Италия е изправена пред най-тежката криза след Втората световна война заради коронавируса. Само за вчерашния ден италианските служби съобщават за близо 800 смъртни случая, а общият брой на загиналите от коронавирус в страната вече наближават 5000. Инфектираните италианци по официални данни са над 53 000 души.

Италианците приемат с дисциплина и надежда твърдите мерки, наложени късно снощи. Хора могат да бъдат забелязани само пред супермаркети и аптеки на два метра разстояние един от друг. Няма спортуващи и разхождащи се по улицата, деца навън също няма.

Според новите правила всички паркове са затворени и пътуването до вторите ваканционни домове през почивните дни е забранено.

„Това е най-тежката криза в страната след Втората световна война. Само производствата, които са жизнено необходими, ще останат да работят. Налага се да забавим производствената мощ на страната, но не и да я спираме“, каза премиерът на Италия Джузепе Конте.

В Ломбардия мерките са значително по-строги - не повече от двама души на едно място и спазване на дистанция между тях. За нарушителите е предвидена глоба от 5000 евро.

Армията започна да патрулира улиците в няколко региона в опит да намали нарушенията на забраната за излизане.

Папата призова вярващите да се обединят, но не физически по площадите, а в молитва.

„Нека останем единни и да направим така, че да се чуе близостта ни. Близостта ни с най-самотните хора и тези, които страдат най-много. Нека изразим близостта си с всички лекари, медицински персонал, медицински сестри и доброволци“, заяви папа Франциск.

В помощ на Италия и борбата с коронавируса руското министерство на отбраната изпраща медицински консумативи и около 100 военни медици, специалисти по вирусология и епидемии.

Куба също изпрати подкрепление на Апенините - 36 доктори, 15 медицински сестри и помощен персонал.

Вирусолози в Италия изказаха хипотезата, че мутация на вируса е причината за агресивността му, довела до високия брой смъртни случай.