Президентът на Италия Серджо Матарела прие оставката на премиера Джузепе Конте и ще започне в сряда консултации с партийните лидери в търсене на решение на политическата криза, предаде агенция Ройтерс.

"Президентът прие оставката и покани правителството да изпълни текущите си отговорности", се казва в изявление на президентския дворец.

Снимка: EPA

Разговорът между двамата е продължил около 15 минути. Матарела е поискал Конте да остане на поста като изпълняващ длъжността, докато текат консултациите.

Президентът на Италия ще провери дали има политическа воля за съставяне на ново правителство. Ако такава няма, той ще трябва да разпусне парламента три години и половина по-рано от планираното и да свика предсрочни парламентарни избори.

Снимка: EPA

Острата политическа криза в Италия започва на 8 август, когато лидерът на партия Лига, вицепремиерът Матео Салвини, информира Конте, че поради сериозни разногласия управляващата коалиция на практика е престанала да съществува и поиска възможно най-скоро да се проведат предсрочни избори.