Италианският премиер Джузепе Конте обяви, че се оттегля от поста заради разногласията в управляващата коалиция на крайнодясната „Лига” и популистите от „Пет звезди”, съобщават световните агенции.

Министър-председателят обяви оставката си пред препълнената зала на Сената в Рим, като изказването му беше фронтална атака срещу лидера на „Лига” и вътрешен министър Матео Салвини, който по-рано заплашваше правителството с вот на недоверие.

Според Конте ползващият се с висок рейтинг заради крайната си реторика Салвини проваля коалицията и застрашава икономиката на Италия в името на личните и политическите си амбиции.

„(Салвини) показа, че следва интересите си, както и интересите на своята партия”, а действията му показват "институционално безразсъдство и неуважение към парламента", подчерта премиерът пред погледа на собствения си външен министър, който не показа особена емоция.

"Не се страхувам", заяви националистът и обяви, че целта му е да се пребори с фискалните ограничения на Европейския съюз, които довели до обедняването на страната.

Според „Ройтерс” лидерът на „Лига” разчита на предсрочни избори и нова властова конфигурация без коалиционни партньори. Формален повод за скандала стана миграционната политика.

Джузепе Конте официално ще обяви оставката си пред президента Серджо Матарела. Държавният глава ще прецени дали да даде шанс на партиите да сформират ново правителство, или директно ще насрочи нови избори.