Спор избухна между италианския вицепремиер Матео Салвини и премиера Джузепе Конте. Поводът е кораб с мигранти, спасени край бреговете на Либия.

Корабът в момента се намира край италианския остров Лампедуза, но Салвини забрани той да бъде допуснат на сушата. Премиерът изрази несъгласието си в отворено писмо във "Фейсбук".

"Разбирам отдадената ви вманиачена концентрация в справяне с темата за имиграцията и във формулата "затворени пристанища". Вие сте политически лидер и сте законно защитен постоянно да увеличавате вашите изказвания. Но да говорите като министър на вътрешните работи и да променяте ясната позиция на вашия министър-председател, написана черно на бяло, е различен въпрос", написа Конте.

Снимка: btvnovinite.bg

Отговорът на Салвини не закъсня.

"Да, виновен съм, че съм вманиачен в сигурността на италианските граждани, в  борбата срещу трафикантите на хора и в неправителствените организации, които са съучастници на тези трафиканти", каза той.

Конте заяви, че шест европейски страни са готови да приемат бежанците. Също в отворено писмо Салвини настоя, че политиката му на "затворени пристанища" работи.