Италианските власти са конфискували днес около 24 милиона хапчета от опиоидното лекарство "Трамадол", с което групировката "Ислямска държава" търгува с цел финансиране на терористичните си операции и което използва за подготвяне на бойците си за битки, предадоха Ройтерс и ДПА.

Лекарства бяха конфискувани в южното пристанище Джоя Тауро. Уличната им цена е около 2 евро на таблетка, съобщиха италианските митници.

Лекарствата са били доставени от Индия, а като крайна дестинация е била посочена Либия. Властите припомнят, че подобна пратка беше конфискувана в Генуа преди половин година.

Според италианските власти лекарството е широко използвано от бойците на "Ислямска държава", за да увеличава издръжливостта им на натоварвания.

Продажбите на наркотици се ръководят пряко от групировката с цел финансиране на планираните терористични дейности по цял свят, заяви пред съда Федерико Кафиеро де Рахо, главен прокурор на Реджо ди Калабрия.

Полицейската акция е била координирана с отдела на прокуратурата в Реджо ди Калабрия, специализиран в борба с мафията. В разследването е участвала и Агенцията на САЩ за борба с наркотиците.