Италианският подизпълнител „Сайпем“ отправи иск за 759 млн. евро към дъщерна компания на „Газпром“ заради нереализирания газопровод „Южен поток“.

„Сайпем“ беше избран да строи подводната част на газопровода и именно тази компания е трябваше да изгради технологическите обекти при излизането на газопровода на българския бряг.

Тя е подала иска за арбитражно дело в Международната търговска палата в Париж срещу свързаната с Газпром фирма „Саут стрийм транспорт БВ“ (ССТ-БВ), която трябваше да бъде оператор на строежа на подводната част на газопровода по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна.

Проектът обаче така и не бе реализиран заради възраженията на Европейския съюз, според които „Южен поток“ не съответства на нормите на Третия енергиен пакет.

Италианската компания уточнява, че този жалба може да бъде включена в общия иск за компенсация на загубите от прекратяването на договора и за неустойка от дъщерната фирма на „Газпром“. Общата сума за претърпените щети още не е напълно изчислена.

Прекратяването на проекта създава скъпи главоболия на руския газов гигант, коментира руският икономически всекидневник РБК.

Представител на ССТ-БВ е предал на изданието чрез говорител на „Газпром“, че фирмата е получила известие от „Сайпем“ за подаването на иска за арбитраж заради спора по договора за строителството на „Южен поток“. ССТ-БВ опитал да постигне уреждане на спора по мирен път, но италианският изпълнител е решил да води дело, добавил говорителят.

Освен подводното строителство, „Сайпем“ е трябвало, заедно с швейцарската компания „Олсийз груп“, да гради и втория клон на газопровода, като сумата на договора между двете фирми не се разкрива.

Но след като проектът пропадна и беше заменен с т.нар. „Турски поток“ пак по дъното на Черно море, „Газпром“ отново привлякъл италианската „Сайпем“ и дори ѝ платил 300 млн. долара за престоя на нейните кораби в българското пристанище Бургас.

Скоро след като флотилията на „Сайпем“ пристигнала от Бургас в руското пристанище Анапа от другата страна на Черно море, за да започне строежа, „Газпром“ прекратил и този договор заради рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция.

Целият развален договор със ССТ-БВ в подадения иск се оценява на 1,2 млрд. евро. Самата сума на иска – 759 млн. евро,  се получава от оценката на вече извършените от италианския подизпълнител работи по строежа на „Южен поток“, съобщил на вестника източник в италианската компания. Според него тази сума може да нарасне.

РБК цитира руски юридически експерт, според когото шансовете на италианската компания в международния арбитраж в Париж са високи. „Сайпем“ вероятно ще получи компенсация за фактически понесените разходи, доказани с документи, но сумата може да бъде значително по-ниска от посочената в иска, добавя юристът.

Въпреки този юридически спор, „Сайпем“ остава претендент за участие в строежа на друг голям проект на „Газпром“ – „Северен поток 2“ по дъното на Балтийско море, за което съобщи шефът на руския газов гигант Алексей Милер миналия месец.