Черни облаци, силен дъжд, вятър и предупреждение за торнадо спряха историческия полет на ракетата „Крю Драгън“ на частната космическа компания „Спейс Екс“ само 16 минути преди старта.

Светът очакваше астронавтите Робърт Бенкен и Дъглас Хърли да направят първата от десетилетие пилотирана мисия на НАСА до Космоса от американска земя с американската капсула.

Капсулата бе монтиран върху ракета-носител „Фалкън“ и трябваше да достигне до Межуднародната космическа станция. Тя е висока 70 метра, диаметърът ѝ е близо 4 метра и тежи 550 тона. „Крю Драгън“ трябваше да излети точно в 23:33 българско време снощи от космическата станция „Кенеди“ във Флорида.

Астронавтите ще останат в щаба на екипажа до следващата възможност за старт, предвиден за събота следобед местно време. Ако и тогава времето не позволява, има и трета възможност за изстрелване в неделя. Шансът за подходящо време в събота е 60%.

„Безопасността на членовете на нашия екипаж е наш висш приоритет“, каза директорът на НАСА Джим Брайдънстайн. Сред разочарованите на Земята беше и президентът Доналд Тръмп, пристигнал със семейството си във Флорида специално за големия ден.

През уикенда се очаква светът отново да притаи дъх, за да проследи всяко движение на астронавтите в капсулата със свръхизчистен дизайн, напомняща за сцена от научнофантастичен филм.

Новите костюми на астронавтите са модерни, безопасни и като извадени от научно-фантастичен филм. Те са вталени, с изчистен дизайн и в цветове – черно и бяло.

Разликата между сегашните костюми на „Спейс Екс“ – „Стармен“ и тези в миналото е повече от очевидна. Преди са били използвани два типа – т.нар. „тиквен костюм“ заради оранжевия му цвят и руската разработка „Сокол“.

Собственикът на „Спейс Екс“ Илон Мъск твърди, че с костюма човек може да скочиш във вакуумна камера без да му се случи нещо.

Облеклото на американските астронавти е измислено от известния дизайнер на филмови костюми Хосе Фернандез, който е работил по филми като „Жената чудо“, „Върколакът“, „Батман срещу Супермен“ и „Капитан Америка“.