Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обяви, че всички външни министри за първи път ще проведат среща извън неговите граници - в украинската столица Киев.

„Свикваме историческа среща на външните министри на ЕС в Украйна. Страна кандидатка и бъдеща членка на ЕС. Ние сме тук, за да изразим нашата солидарност и подкрепа към украинския народ“, каза Борел в изявление в социалните мрежи.

„Мога да ви информирам, че скоро ще проведем среща на външните министри в Киев. Все още няма да назова конкретни дати, но това ще се случи скоро“, добави той.

Срещата е насрочена за октомври, пише италианската медия АНСА. С това посещение европейските служители се стремят да се запознаят на място със ситуацията в Украйна.

Обсъждането на бъдещите задължения за сигурност към Украйна поради войната с Русия е една от ключовите точки на срещата на министрите.

„Поставих на масата няколко предложения, които министрите ще продължат да обсъждат, както и подготовката за срещата, която ще се проведе в Киев през следващите седмици“, каза Борел.

Сред обсъжданите теми са не само помощта за Киев, но и европейският път на страната, план за зимата, който да защити енергийната ѝ инфраструктура от постоянните руски удари, както и санкциите срещу Москва.