Испанското правителство започна извънредното си заседание, на което се очаква да приеме мерки за поемане на контрола над автономния район Каталуния, предадоха световните агенции.

Министрите се събраха в 10 ч. местно време (11 ч. наше време) в резиденцията на испанския министър-председател – двореца „Монклоа“, където през 1978 г. окончателно е договорен автономният статут на Каталуния.

След края на срещата премиерът Мариано Рахой ще обяви какви са приетите мерки. Те ще бъдат подложени на гласуване в Сената.

Снимка: Reuters

Очаква се правителството да се обяви за активиране на член 155 от испанската конституция, който позволява на Мадрид да суспендира автономния статут на всяка област, ако тя не изпълнява ангажиментите си към държавата. Сенатът обаче трябва да даде одобрението си за тази мярка, преди тя да влезе в сила.

Вчера вече беше съобщено, че правителството и основната опозиционна партия са се разбрали в Каталуния да бъдат произведени парламентарни избори през януари.

Същевременно допитване на агенция ХЕСОП, публикувано днес в каталунския в. „Периодико“, показва, че мнозинството от хората в Каталуния мислят, че спорният референдум за независимост, произведен на 1 октомври, не предоставя законова основа за отделянето на Каталуния от Испания, предаде ДПА.

55,6% от анкетираните смятат, че регионалният парламент няма мандат за обявяване едностранно на независимостта на областта, показва допитването. Данните от него сочат още, че 68,6% от каталунците искат произвеждането на нови регионални избори, за да се разреши конституционната криза между Каталуния и останалата част на Испания. 68,3% подкрепят и започването на преговори за конституционни реформи, които ще позволят на Каталуния да получи повече автономия, вместо да се стига до пълна независимост.