Испанското централно правителство наложи контрол над разходите на Каталуния, след като регионалното правителство отказа да дава отчет за тях, предадоха АФП и Ройтерс.

С тази мярка правителството в Мадрид иска да гарантира, че каталунските власти няма да финансират организиране на референдум за самоопределение, който според Мадрид е незаконен.

Властите в богатата североизточна испанска област обявиха провеждането на референдум за независимост на 1 октомври, въпреки забраната от Мадрид. Испанският премиер Мариано Рахой обяви референдума за незаконен и заяви, че единственият начин такова допитване да е законно е след конституционна реформа, одобрена с голямо мнозинство от националния парламент.

„Въведохме нова система на контрол над разходите“, заяви испанският министър на бюджета Кристобал Монторо след заседание на правителството, като подчерта, че целта е да се предотврати финансиране на незаконни дейности.

Монторо каза, че централното правителство ще продължи да контролира разходите на Каталуния в името на бюджетната стабилност на областта и за защита на правовия ред.

„Държавата ще плаща до голяма степен заплатите на държавните служители. В това ще се изразява контролът над разходите и той ще остане в сила, докато продължава необичайната ситуация“, добави министърът на финансите, цитиран от Ройтерс.

Междувременно премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон и кметицата на Барселона Ада Колау изпратиха писмо до Рахой с копие до крал Фелипе VI, в което обвиняват централните власти в Мадрид, че са започнали „безпрецедентна офанзива от репресии“ в стремежа си да попречат на провеждането на референдума.

„Настояваме за открит диалог без всякакви условия. За политически диалог, основан на легитимността, която всички ние имаме, за да направим възможно нещо, което никога не може да бъде проблем в една демокрация, още по-малко – престъпление: да се чуе гласът на народа“, се казва в писмото, цитирано от Ройтерс.

Колау даде мощно рамо на референдума вчера, като каза, че той ще се проведе и в Барселона – най-многолюдния район на Каталуния, и подчерта, че държавните служители (занимаващи се с организирането му) няма да загубят работата си, както заплашва Мадрид.

Използвани са материали на БТА