Туристите, снимащи пожарите, да стоят далеч от огъня, бушуващ в Източна Испания. За това предупреждават длъжностни лица. Според тях „зяпачите се излагат на голям риск и пречат на усилията за потушаване на огъня“.

Повече от 500 пожарникари, подпомагани от 20 самолета и хеликоптера, се борят с пожар четири дни след избухването му край село Вилянуева де Вивер в област Валенсия, съобщиха от службите за спешна помощ.

Полицията е забелязала 14 велосипедисти в близост до мястото на пожара, които се опитвали да го разгледат отблизо.

„Още веднъж молим и най-вече туристите да не се занимават с „огнен туризъм”, да не се приближават до периметъра на опасната зона“, каза Габриела Браво, регионален ръководител на вътрешните работи в област Валенсия.

Припомняме, че първият голям пожар в Испания за тази година унищожи над 4 000 хектара гори и принуди вече 1700 души да напуснат домовете си в областите Валенсия и Арагон. Властите в страната съобщават също така, че един пожарникар е леко наранен, докато се е борил с огъня.

Около 200 жители от областта Теруел в Арагон са получили разрешение да се върнат по домовете си в неделя, съобщиха властите. Хората са притеснени, че пожарът може да има опустошително въздействие върху местната икономика, която зависи от туризма.

„Хората тук живеят от колоездене, туризъм и няколкото бара“, казва 72-годишният Хорхе Граусел.