Испански изтребител F-18 се разби във военновъздушната база Сарагоса. Пилотът е успял да катапултира, преди самолета да се удари.

Няма данни за жертви сред цивилните и наблюдателите в близост. Кадри на самолета, който губи контрол и се разбива върху въздушната база, бяха споделени онлайн.

Според испанския информационен бюлетин DefensayAviacion.Info инцидентът е станал в събота сутринта.

Изтребителят е участвал в авиоизложение, организирано в Деня на семейството, когато  инцидентът е станал. Самолетът е изпълнявал акробатика във въздуха.

Събитието се отбелязва всяка година във военновъздушната база Сарагоса. Испанските военновъздушни сили също потвърдиха случилото се и изясниха, че пилотът е катапултирал успешно от самолета.

„Тази сутрин имаше инцидент във военновъздушната база в Сарагоса, включващ F-18. Пилотът успешно катапултира и самолетът се разби в периметъра на базата. Ще продължим да ви информираме“, написа испанското министерство на отбраната в Twitter.

Министерството каза още, че пилота е откаран в болница. „Пилотът на катастрофиралия F18 вече е в болница и няма опасност за живота му“, написа министерството в друг туит.

Според доклада, споделен от ръководителя на полети, участващият в инцидента пилот е бил капитан с над 1000 летателни часа. Въпреки че пилота оцеля след катастрофалния инцидент, се появяват съобщения, че той има фрактура в областта на таза и долните крайници.