Имамът Абделбаки ес Сати, заподозрян, че е в основата на джихадистката клетка, извършила атаките в Каталуния, е мъртъв. Това съобщи полицията, цитирана от „Фигаро”.

Той е загинал при експлозията в къщата в Алканар. Предполага се още, че именно той е радикализирал младежите, които извършиха терористичните атаки в Каталуния, при които загинаха 15 души.

Началникът на полицията в испанската автономна област Алканар Жозеп Луис Траперо съобщи на пресконференция, че тленните останки на Сати са били открити в разрушената от мощен взрив сграда.

Експлозията в къща на 200 километра южно от Барселона отекна в сряда вечерта – ден преди терористичната атака с микробус в центъра на каталунската столица, при която загинаха 13 души.

Всички 12 заподозрени за атентатите са мъртви или задържани, обяви Траперо, цитиран от Ройтерс.

В същото време той уточни на пресконференцията в Барселона, че операцията продължава, включително на международно равнище. През следващите седмици каталунската полиция ще проучи чуждестранните връзки на атентаторите.

По-рано днес стана ясно, че 22-годишният Юнес Абуякуб, издирван за терористичното нападение в Барселона, е бил неутрализиран, предаде „Ройтерс”.

Полицията го е открила на 45 км западно от града. Според агенция ЕФЕ, Абуякуб е бил ликвидиран от полицията. Мъжът е носел колан с експлозиви. Сапьори с робот работят на мястото на стрелбата.

Имаше колебания за самоличността на избягалия водач от първия терористичен акт. Стана ясно, че 17-годишният Муса Укабир е откраднал документите на по-големия си брат Дрис и с тях е взел под наем буса. Зад волана обаче е застанал Абуякуб.