Испанската полиция задържа каталунски министър, участващ в планирането на забранения референдум за независимост, предаде Би Би Си.

Става въпрос за Жозеп Мария Жове, генерален секретар на правителството и на регионалния департамент по икономика и дясната ръка на вицепремиера на автономната област.

Снимка: Reuters

Стотици демонстранти се събраха пред регионалното министерство на икономиката по време на акцията, скандирайки: „Ще гласуваме“.

Снимка: Reuters

По-рано днес полицията арестува дузина висши каталунски длъжностни лица и извърши претърсвания в сградите на регионалното правителство в Барселона и няколко департамента – на икономиката, външните работи, социалните дейности и телекомуникациите. Униформените търсеха компютри и всякаква документация, свързана с вота.

На 6 септември парламентът на Каталуния одобри закон за свикване на 1 октомври на референдум за независимост на областта, който Мадрид обяви за нелегитимен. Централните власти обжалваха решението на сепаратистите в Конституционния съд, но каталунските власти настояват, че референдумът ще се състои. Миналата седмица Мадрид иззе контрола върху финансите на Каталуния в опит да спре харченето на публични средства за вота.

Снимка: Reuters

Испанският премиер Мариано Рахой обясни, че държавата е била принудена да действа.

Регионалното правителство беше предупредено, че застрашава суверенитета на Испания. Няма демократична страна в света, която ще приеме това, което тези хора планират“, заяви той. Рахой призова премиера на Каталуния Карлес Пучдемон да се съобрази със закона.

Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас обвини полицията в нападение над регионалните институции и следователно – населението.

Председателят на каталунския парламент Жорди Санчес пък призова в „Туитър“ към мирна съпротива. „Дойде времето. Нека се противопоставим мирно, нека излезем и защитим институциите си“, написа той.

И протест наистина последва:

Вчера полицията иззе около 45 хил. пощенски плика с логото на регионалното правителство от частна комоания за доставки в Тераса в опит да спре разпространението на бюлетини. Също вчера пред съда бяха изправени кметовете на три малки града в областта, заподозрени, че участват в организирането на допитването. Разследват се над 700 кметове, подкрепили референдума.