Сега, повече от всякога, испанските граждани са напълно в правото си да искат фундаменталните етични принципи да ръководят нашия обществен живот. Кралят не може да бъде само пример, той трябва да служи на всички испанци. Това заяви новият испански крал Фелипе VI, след като се закле пред парламента, съобщават световните агенции.

Церемонията беше относително скромна и протече като прокламация на новия монарх, който ще бъде държавен глава на една от най-силно засегнатите от кризата страни-членки на ЕС. На нея не присъства баща му Хуан Карлос, който вчера абдикира в полза на сина си.

Испания е парламентарна монархия и затова кралят полага клетва пред Общото събрание на долната и горната камара на парламента, известно като Генерални Кортеси. Фелипе VI се закле пред Конституцията на страната. Основният закон бе разгърнат на страницата, където е дефинирана ролята на монархията.

Пред новия крал бяха поставени короната и скиптърът. След полагането на клетвата председателят на Конгреса обяви Фелипе VI за крал и прозвуча химнът на страната. Испания е една от 4-те държави в света с химн, в който няма думи. Причините са политически.

Депутатите станаха на крака и аплодираха младия Фелипе. В залата бяха лидерът на Каталуня Артур Мас и Иниго Уркулу, президент на баското правителство. Очаквано, те не ръкопляскаха на новия монарх. Анализатори се надяват, че Фелипе ще успее да сплоти страната и няма да допусне нейното разцепление.

Това е поредната абдикация в Европа. Миналата година с троновете си се разделиха кралете на Белгия и Холандия. През последната година здравословното състояние на Хуан Карлос чувствително се влоши. Той се подложи на няколко операции след като получи травма на тазобедрената става по време на лов на слонове в Боцвана.

Фелипе Шести всъщност е крал от снощи с публикация в Държавен вестник. Там беше обнародван извънредният закон, приет миналата седмица от парламента, за абдикирането на Хуан Карлос и поемането на короната от престолонаследника. Тази сутрин, преди тържествената церемония, имаше друга - в двореца Сарсуела Фелипе Шести официално пое от бившия вече крал Хуан Карлос функциите на върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Испания.

Самата корона още миналата седмица беше извадена от специалния трезор в кралския дворец, за да бъде подготвена за церемонията. Изработена е през 1775 г., но е използвана за пръв път по предназначение при коронацията на Изабел Втора няколко десетилетия по-късно. Тя е скромна, изработена е от сребро с тънко златно покритие и кадифе.

Скиптърът, който я съпровожда, има славянски произход, изработен е през 1681 г., също е от позлатено сребро, емайл и скални кристали.

Голямата звезда на днешната церемония беше кралица Летисия. Съгласно протокола, тя вървеше малко зад своя съпруг, но блестеше в тоалет от бял креп на дизайнера Фелипе Варела. Двете принцеси - Леонор и София пък изглеждаха като излезли от картина на Веласкес. Момичетата бяха облечени в еднакви рокли, но с различен цвят.

След церемонията в конгреса Крал Фелипе Шести и кралица Летисия се отправиха отправят по емблематичния булевард „Гран Вия” към Кралския дворец, където дадоха първия си официален прием.

През последните два дни всички сгради по трасето на кортежа бяха щателно проверени. 7000 полицаи са мобилизирани да бдят за сигурността на това събитие.