Спешни преговори се провеждат в Брюксел преди срещата на върха за брекзит. На нея трябва да се реши дали бъдещият развод между Евросъюза и Лондон ще бъде със или без сделка.

Самата среща беше под въпрос, тъй като Испания отказваше да участва, докато не бъде уреден спорът с Великобритания за Гибралтар. Днес обаче испанският премиер съобщи, че Мадрид и Брюксел са се споразумели за британския анклав.

„Информирах държавния глава крал Фелипе, че Испания е постигнала споразумение за Гибралтар. Европейската среща на върха утре ще се състои”, заяви Педро Санчес.

Лондон от своя страна гарантира на Испания, че ще се договорят взаимно изгодни условия.

„Ще договаряме бъдещите споразумения в приложение на Съвместната политическа декларация, от страна на всички територии, за които отговаря Великобритания, за да гарантираме подходящи и благоприятни бъдещи отношения с ЕС", се посочва в изявление на британското правителство.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск препоръча на лидерите да подкрепят предлаганото от Мей споразумение.

„Ще препоръчам в неделя да одобрим резултата от преговорите за Брекзит. Нямаме причина да бъдем доволни, но поне в този критичен момент 27-те издържаха теста за единство и солидарност”, отбеляза Доналд Туск – председател на Европейския съвет.

Дори споразумението да бъде одобрено, Мей трябва да преодолее вътрешната опозиция в собствената си консервативна партия, както и в британския парламент.