Испанското правителство се готви да отговори твърдо, но равнопоставено на опитите за нарушаване на обществения ред в Каталуния. Ден след размириците в Барселона, напрежението остава високо.

Хиляди граждани от 5 града тръгнаха на шествия по магистралите към Барселона. Причината - присъдите на деветимата политици, участвали в неуспешния опит за отцепване на Каталуня през 2017 г. Планира се демонстрациите да се съберат в каталунската столица в петък на голям митинг.

Три седмици преди предсрочните парламентарни избори, опозицията в Испания притиска правителството да поеме контрола върху регионалните сили за сигурност.

Снимка: Reuters

Междувременно Испания изпрати трето искане за арест на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, който преди две години потърси убежище в Белгия. Първите две молби бяха отхвърлени от Брюксел.

При протестите снощи отново се стигна до ожесточени сблъсъци, като протестиращите замеряха полицията с камъни, боклуци и запалени предмети.

На много места бяха запалени и огньове. Едно от тях беше до къща-музей на прочутия каталунски архитект Гауди.

Полицията използва палки и пяна срещу демонстрантите. Съобщава се за над 70 ранени и 50 задържани по време на снощните протести.