Най-малко 26 души са били убити при атака срещу хотел в Сомалия. Отговорност за нападението в южния пристанищен град Кисмайо пое ислямистката групировка Аш Шабаб.

Атаката започнала със самовзривяването на атентатор самоубиец пред хотела, след което въоръжени мъже щурмували сградата. Политик, който оцелял при нападението, каза, че сред жертвите е виден сомалийски активист.

Жертвите на атаката са граждани на Кения, Танзания, както и американци, предаде Ройтерс. Повечето от убитите са гости на хотела, заяви представител на местните власти, цитиран от Асошиейтед прес. Той съобщи още, че сред, според него, 10-имата загинали са и двама журналисти, включително една канадка.

Това е родената в Сомалия гражданка на Канада Ходан Налайе. Тя основала онлайн телевизия, насочена към сомалийците по света. Налайе била първата сомалийска жена в света, собственик на медия. Съпругът й също е бил убит.

Свързаната с Ал Кайда групировка Аш Шабаб контролира части от Централна и Южна Сомалия и редовно извършва атаки срещу силите за сигурност и цивилни. Сили на САЩ и Африканския съюз подкрепят слабото централно правителство в борбата му със сунитските екстремисти.