„Ислямска държава” пое отговорността за смъртоносното нападение срещу музея в Тунис в аудиозапис, разпространен в интернет, предаде „Ройтерс”.

В записа групировката поздравява двамата нападатели, които по думите на говорителя са „рицари на „Ислямска държава” и са били въоръжени с автомати и бомби.

Джихадистите заплашват с бъдещи атаки, като посочва: „Това, което видяхте, е само началото”.

При атаката, определена още вчера от властите като терористична, загинаха 20 туристи от Япония и Колумбия, както и от Великобритания, Италия, Полша и други европейски държави. Сред жертвите са и трима тунизийци, като десетки хора са ранени, някои от тях критично.

Днес в Тунис бяха задържани девет души във връзка с нападението срещу музея „Бардо”. За четирима от тях се предполага, че са били пряко свързани с терористичната операция, а петима са заподозрени, че са имали връзки с „терористичната клетка”, предприела атаката.

При операцията за освобождаване на заложниците в музея „Бардо” бяха убити двама нападатели, но няколко техни съучастници са успели да избягат.

Един от двамата стрелци от музея „Бардо” – Ясин Абиди, е бил познат на властите. Той и неговият съучастник Хатем Хашнауи бяха убити от силите за сигурност при нахлуването им в музея.