"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в събота вечерта в Лондон, в който бяха убити 7 и ранени близо 50 души, предаде Ройтерс, като цитира агенцията на ИД Амак.

"Група бойци на "Ислямска държава" извършиха нападението в Лондон в събота", гласи декларация, публикувана в медийния раздел на Амак.

Тримата нападатели се врязаха с ван в пешеходците на Лондонския мост и намушкаха с ножове хора в близки заведения, преди полицията да ги застреля, напомня Ройтерс. Това бе третото терористично нападение във Великобритания за по-малко от три месеца.

Медицински източници казаха, че 36 души остават на лечение в болница. 21 от тях са в критично състояние.

"Ислямска държава", която губи територия в Сирия и Ирак при настъплението на водената от САЩ коалиция, изпрати в своя сайт за послания Телеграм рано в събота призив към последователите си да извършват нападения с камиони, ножове и огнестрелни оръжия срещу "кръстоносците" през свещения за мюсюлманите месец рамазан, посочва Ройтерс, цитирана от БТА. 

"Скотланд ярд" съобщи, че знае самоличността на тримата атентатори, но ще ги огласи, когато е оперативно възможно.

Тази нощ продължиха обиските в Източен Лондон. Британската полиция задържа още няколко души във връзка с нападението от събота.

Общо 12 души вече бяха задържани в квартал „Баркинг”, където се предполага, че е живял един от нападателите. 11 от тях са били на един адрес. "Скотланд ярд" съобщи, че знае самоличността на тримата терористи, но засега отказва да съобщи кои са те. 

Опитваме да установим дали нападателите в събота са действали сами, или има и други замесени в планирането на атаката, каза шефът на лондонската полиция Кресида Дик.

Междувременно канадска телевизия съобщи, че първата жертва на терористите е канадска гражданка на име Криси Арчибалд. Жената е работила в приют за бездомни, преди да се премести при годеника си във Великобритания, разказват близките й. Френски гражданин също е сред жертвите на атаката, съобщи външното министерство в Париж.

Всички мостове в Лондон осъмнаха днес със специални предпазни съоръжения между булевардите и платната за пешеходци. Всички метростанции вече са отворени.

Лондон се опитва да започне нормална работна седмица, в която предстоят и парламентарни избори.

Премиерът Тереза Мей ще председателства днес заседание на кризисния комитет "Кобра", на което ще се дискутира още какви стъпки да бъдат предприети, след като Великобритания стана жертва на терористичен акт за трети път за по-малко от три месеца.

В Манчестър пък снощи се проведе благотворителен концерт в памет на жертвите и срещу терора.

Огромният концерт привлече повече от 50 хиляди души, които гледаха Ариана Гранде заедно с още много известни личности. Концертът беше организиран за по-малко от седмица и целта му беше да събере средства за семействата на пострадалите от атентата. Събитието беше и повод да се отпразнува несломимият дух на града.

Мерките за сигурност бяха сериозно затегнати. Имаше полицейски автомобили и ванове навсякъде, районът беше отцепен и полицаите непрестанно даваха указания на хората.