Ислямска държава пое отговорност за кървавия атентат в Афганистан. 63- ма души загинаха при самоубийствено нападение по време на сватбено празненство в столицата Кабул. Ранени са над 180 души.

Снимките на опустошената зала за тържества, както и на покрусени близки на жертвите потресоха света.

Снимка: EPA

Взривът проехтява късно вечерта в мъжкото отделение на ритуалната зала в западен район на Кабул, населен предимно с шиити.

„Вървях по коридора, когато чух силен шум. После не чувах нищо, имаше много ранени хора. Всички тичаха. После дойде полиция и линейки и транспортираха ранените.", спомня си очевидец.

„Седяхме в дома си, когато чухме силния шум от експлозията. Пристигнахме на мястото и видях как много жени и деца пищяха и плачеха.", разказва местният жител Мохамед Хасан.  

Семействата на жертвите вече погребват своите близки. Сред загубилите любими хора е и самият младоженец.

„Загубих всякаква надежда. Загубих брат си, приятели, които бяха дошли на сватбеното ми празненство. Денят на независимостта вече не ме интересува. Това е нощта на независимостта и е само за богатите, които я празнуват.", разказва младоженецът Мируайс.

Снимка: Reuters

Отговорност за нападението пое групировката „Ислямска държава". Според афганистанския президент Ашраф Гани обаче и талибаните също носят вина.

„Талибаните не могат да се освободят от обвиненията, защото осигуряват платформа за терористите.", написа Гани в „Туитър”.

Нападението става в момент, в който Афганистан и Съединените щати се опитват да договорят споразумение за изтегляне на американските сили от страната, а талибаните да седнат на масата за преговори с подкрепяното от Вашингтон правителство в Кабул.