Петима души загинаха след нападение на ислямисти срещу ресторант в столицата на Мали - Бамако, предаде АФП, позовавайки се на полицейски и медицински източници. Три от жертвите са европейци - французин, белгиец и един човек с неизяснена още самоличност. Осем души бяха ранени.

Атаката идва само броени дни, след като правителството сключи примирие с племената на туарегите и им даде повече автономия. Туарегите се борят за независимост, но не подкрепят ислямистите от „Ал-Кайда в Арабския Магреб”.

Ресторантът бил нападнат от въоръжени мъже през нощта. На място били убити двама граждани на Мали, французин и белгиец. Още един европеец е починал в болница.

Двама души са били арестувани във връзка с атаката.

Преди две години Франция изпрати войски в Мали, които отвоюваха пустинния север на западноафриканската страна от терористичната мрежа „Ал Кайда” и туарегските сепаратисти. Екстремистите и бунтовниците обаче продължават да извършват атаки в страната.

Френското посолство в Бамако предупреди френските граждани в столицата на Мали да бъдат внимателни. Президентът Франсоа Оланд осъди най-остро атентата, предаде още АФП, като цитира изявление на Елисейския дворец.

Оланд ще се обади по телефона на премиера на Мали Шейк Модибо Кейта и ще му обещае помощта на Франция след нападението.