Исландското правителство определи като първа точка в годишния си бюджет благосъстоянието на гражданите, пише Би Би Си. Според премиера на островната държава Катрин Якобсдотир е нужно да се въведат нови и по-обширни мерки, които да подобрят живота на хората.

Според Якобсдотир индикаторите, които стоят зад традиционните данни за брутен вътрешен продукт не взимат предвид социалното развитие и благосъстоянието на хората.

Тази теория е подкрепяна и от носителя на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Според него измерването на БВП не взима предвид влиянието на икономиката върху околната среда, глобалните климатични промени, неравенството, дигиталните услуги и други основни елементи от съвременните общества.

В Исландия един от водещите фактори правителството да се погрижи първо за гражданите е именно глобалното затопляне и неговото влияние. По време на лекция премиерът Якобстодир припомни за изчезналия ледник Окйокул, за който местни хора организираха погребение преди време.

На въпрос дали държавен бюджет, фокусиран изцяло върху благосъстоянието на гражданите е възможен в по-големи държави, Якобсдотир отговаря, че е по-важно как се приоритизира държавния бюджет.

„Развиващите се държави трябва да рискуват и да възприемат възобновяемата енергия, вместо да повтарят индустриализацията с вредни емисии“, казва Якобсдотир.

Исландският премиер добавя, че страната й все още е изправена пред много проблеми, свързани с гражданите.

В Исландия живеят около 350 хил. души.