Часове след първото заседание на новия кабинет и разгромната победа на Лейбъристката партия новият британски външен министър е на първото си международно пътуване. Дейвид Лами избра Берлин за задграничната си визита.

Визитата на Лами в Германия е знак не само за задълбочаване на двустранните търговски отношения, но и за желанието на Лондон да възстанови интензивния диалог с Европейския съюз (ЕС), обясни новият британски министър.

 

„Искаме рестарт на отношенията ни с Европа. Обединеното кралство има огромни исторически и много важни търговски отношения с Германия. Новото британско лейбъристко правителство иска също така да пренастрои британската политика по отношение на изменението на климата и да започне наново отношенията си с нововъзникващите световни сили“, заяви той.

„Нека оставим годините на Брекзит зад гърба си. Ние няма да се присъединим отново към единния пазар или към митническия съюз, но има много неща, които можем да направим заедно – като се започне от сигурност и един пакт за сигурност между Обединеното кралство и ЕС, който според мен може да включва редица въпроси като отбрана, енергия, климат, по които да работим заедно“, допълни външният министър на Великобритания Дейвид Лами.

 

 

„Имаме търговски отношения, които ще преразгледаме следващата година. Но искам да бъда абсолютно ясен, че европейците са наши приятели“, допълни Лами.

 

 

 

Великобритания иска да има балансирана позиция по отношение на войната в Близкия изток, заяви още пред Ройтерс новият външен министър на Великобритания.

 

 

Великобритания ще използва дипломатически усилия, за да гарантира постигането на прекратяване на огъня и освобождаването на заложниците, държани от палестинската войнствена групировка „Хамас“, каза Лами.

В неделя Дейвид Лами ще отпътува за Полша и Швеция, където ще насочи дискусиите към области, включващи сътрудничеството в НАТО и войната в Украйна, съобщиха от британското външно министерство.

 

 

Лейбъристката партия завоюва категорична победа на изборите във Великобритания в петък, които сложиха край на 14-годишното управление на консерваторите и издигнаха Киър Стармър за министър-председател.