Баварски ученици бяха спасени с хеликоптер, след като заседнаха в снега с велосипедите си в Алпите. Те са тръгнали във вторник, но явно не са очаквали толкова много сняг.

В четвъртък сутринта учениците трябвало да носят велосипедите си по пътя от Цел ам Цилер в австрийската провинция Тирол, през долината Цилергрунд и прохода Хайлиген Гайстйохл, който е на 2662 метра височина, до село Предой в Италия, Южен Тирол.

Групата трябвало да стигне до адриатическия морски курорт Йезоло в Италия. Вместо обаче да се отдаде на слънце, плаж и море, била блокирана на границата с Южен Тирол.

Учениците са се подготвяли интензивно за обиколката, която е с дължина над 500 километра и денивелация от около 10 500 метра, снегът в планината обаче се оказал с дълбочина около половин метър, коментира „Зюддойче Цайтунг“.

Групата от 11 ученици, трима учители и четирима придружаващи възрастни, нямало как да продължи колоездачния си път.

Според италианския сайт Rai News учителите са били подведени за началото на предизвикателството, тъй като им е било съобщено, че теренът е без сняг.

 

След като достигнали най-високата точка, ръководителят на групата спрял пътуването поради изтощението на участниците и снежните условия и алармирал службите за спешна помощ.

Снимка: Zoom Tirol

Бързо била направена организация с полицейски хеликоптер Libelle Tirol. Планински спасители от Майрхофен е успял да свали блокираните в планината.

„Поради напредналия час вече не можеше да се очаква изтощените членове на групата да се спуснат самостоятелно и безопасно“, коментира говорител на тиролската полиция.

Планинските велосипеди на групата останали обаче в планината, а по-късно планински спасителен екип се качил и за тях – в събота рано сутринта.

„Условията все още бяха трудни, времето беше студено и мъгливо“, посочват от спасителната служба, цитирани от „Билд“.

14 планински спасители пренесли велосипедите по стръмна туристическа пътека и ги бутали през снежните полета. Някои от тях дори носили по два велосипеда. А сред возилата имало и доста тежки.

Йезоло Снимка: iStock

Учениците искали да съберат пари за кампанията на BR Sternstunden – сдружение, подкрепящо проекти и институции, които се грижат за болни, инвалиди и деца в нужда.

Кампанията е планирана в сътрудничество с телевизионния оператор Bayerischer Rundfunk. Комикът Хари Джи също подкрепил училищната група в техния проект.

Планинският спасителен екип от Майрхофен посочва, че за спасяването с хеликоптер и свалянето на велосипедите на групата ще им бъде изпратена фактура за 4000 евро.

 „Това е стойността на акцията и тя трябва да бъде изплатена“, коментира говорител на спасителите.