И Некер – „домашният” остров на световноизвестния предприемач и милиардер сър Ричард Брансън, пострада сериозно от урагана „Ирма”.

Брансън живее от години на този остров, който е част от 50-ината Британски вирджински острови и който при нормални условия изглежда като райско кътче с огромни плажове и спокойни сини води.

Снимка: iStock

Островите са автономна част от Великобритания, но техен държавен глава е кралицата.

„Ирма” взе пет жертви на Британските вирджински острови и техният премиер Орландо Смит поиска дългосрочна помощ от Лондон.

Усетихме пълната мощ на най-силния ураган в Атлантическия океан. Извадихме късмет, че имахме много здрава изба и за щастие всички наши екипи са живи и здрави”, заяви Брансън.

„Въпросът обаче е за десетките хиляди жители на островите, които загубиха домовете си”, добави той.

Снимка: Virgin.com

„Имаме вече информации, че расте гражданското неподчинение. Призовавам всеки да остане на сигурно място, да запази спокойствие и да си помагаме, помощта вече пътува към нас”, написа Брансън.

„Британското правителство ще има огромна роля за възстановяване на териториите, засегнати от „Ирма” – и краткосрочно, и дългосрочно. Регионът се нуждае от „План Маршал за възстановяване”, устойчиво ново строителство и дългосрочно съживяване на икономиката”, посочи още Брансън.

Снимка: Virgin.com

Екстремните метеорологични явления изглежда ще са по-чести и по-силни, тъй като ефектите от промяната в климата продължават да растат, казва още Брансън.

В момента самият той е в Пуерто Рико, американска територия, недалеч от Некер, за да търси допълнителна помощ за възстановяването на пострадалите Вирджински острови.