Ирландия ще от тази събота ще премахне почти всички рестрикции срещу разпространението на COVID-19, след като премина през поредната вълна с огромен брой заразени заради разпространението на варианта „Омикрон“, заяви премиерът Микаел Мартин в обръщение към нацията, предаде „Ройтерс“.

Ирландия се нареди на второ място по заболеваемост с коронавирус в Европа миналата седмица, но същевременно тя е сред европейските страни, в които са поставени най-много бустерни дози ваксина, заради което тежко болните хора бяха много по-малко, отколкото при предишната вълна от COVID-19.

„Издържахме бурята на „Омикрон“. Стоял съм тук и съм разговарял с Вас в някои много мрачни дни. Но днес е добър ден“, заяви премиерът Мартин.

По думите му бустерните дози ваксина напълно са променили ситуацията в страната.

Страната бе една от най-предпазливите в ЕС във връзка с рисковете от коронавируса, като наложи едни от най-дългите ограничения за пътувания.

Следвайки съветите на здравните власти, правителството реши, че няма да има нужда повече баровете и ресторантите да бъдат затваряни в 20 ч., каквото беше ограничението, въведено в края на миналата година, когато започна разпространението на варианта „Омикрон“, както и от клиентите да се искат доказателства за извършена ваксинация.

Закритите и откритите пространства вече ще може да работят с пълен капацитет.

Хората все още ще трябва да носят маски при пътувания с обществен транспорт и в магазините, каза Мартин.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!